Open Monumentendag

Open Monumentendag 2016

Open Monumentendag 2016, in het weekend van 10 en 11 september, staat in het teken van Iconen en symbolen. Daarmee wordt bij deze 30ste editie van het evenement, verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis. Overal in de Nederlandse monumenten kom je ze tegen: binnen en buiten, in ornamenten, in reliëfs, in schilderingen. Het monument zelf kan in zijn geheel een iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen.

In de monumentale Oldambtster boerderij aan de Hoofdweg in Bellingwolde, wordt al sinds 1982 het ambacht van meubelmaken uitgeoefend. Het is juist dit ambacht, dat het voor de eigenaar mogelijk maakte om het rijksmonument, waarin het meubelatelier gevestigd is, in stand te houden. Het is daardoor een schitterend onderhouden monument geworden. Kom kijken en overtuig u.

De bezoeker wordt in de gelegenheid gesteld om een kijkje te nemen in de schuur en in de werkplaats van de meubelboerderij aan de Hoofdweg 148 in Bellingwolde. U kunt dan het prachtige gebint onder het dak bewonderen. Lees verder voor meer informatie over onze activiteiten, onder Thema: Iconen en symbolen.

Thema: Iconen en symbolen

Open monumentendag
Entree met levensboom

Monumenten maken deel uit van ons cultureel erfgoed en zijn nauw verbonden met onze individuele en nationale identiteit.
Daarmee sluit het thema heel mooi aan bij deze jubileumuitgave van de Open Monumentendag. Inmiddels zelf ook een icoon. Vele monumentale toppers of iconen van afgelopen 30 jaar zullen op Open Monumentendag met dit thema opengesteld worden. Ieder jaar nemen er weer nieuwe monumenten deel aan het thema. Met dit thema wordt aandacht gevraagd voor historische en hedendaagse symbolen + iconen in zeer uiteenlopende gebouwen, of voor accenten in het straatbeeld, het landschap of aan de iconen en symbolen in het monument zelf.

Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september wordt bij meubelatelier Allerhanden gedemonstreerd, hoe een icoon gemaakt wordt. Deze icoon demonstratie wordt verzorgd door Hilda Feunekes en Iet Westerbrink. Vanwege hun jaren ervaring met het maken van iconen en hun ontwikkelde deskundig op dit gebied, zullen ze op al uw vragen over iconen, wel een steekhoudend antwoord weten.
Demonstratietijden: 13:00 – 17:00 uur
Daarnaast laten we u nog een aantal veel voorkomende symbolen/tekens zien, met vermelding van hun betekenis.

Opengestelde monumenten en activiteiten staan vanaf 1 juli 2016 op www.openmonumentendag.nl

 

Openingstijden:

Datum/tijd: za 10 sept. 11:00 – 18:00uur
zo 11 sept. 13:00 – 18:00uur
Plaats: Hoofdweg 148 Bellingwolde